/

Publiceringsdatum:

Samråd om ändrad miljökvalitetsnorm för Fyrisån, Jumkilsån-Sävjaån

I samband med en tillståndsprövning av Uppsala reningsverk gav regeringen den 11 juni 2024 i uppdrag till Vattenmyndigheten för Norra Östersjöns vattendistrikt att se över statusklassificeringarna, samt vid behov även miljökvalitetsnormer, för berörda vattenförekomster i Fyrisån. Vattenmyndigheten går nu ut på samråd gällande ändring av miljökvalitetsnorm för fosfor (näringsämnen) i en vattenförekomst i Fyrisån.

Vattenmyndigheten har beaktat de nya bedömningsgrunderna för näringsämnen som beslutades av Havs- och vattenmyndigheten 9 september 2022. De nya bedömningsgrunderna kan förväntas ändra utfallet för statusklassificering och åtgärdsbehov gällande Fyrisån, vilket i sin tur kan förändra förutsättningarna för tillståndsprövningen.

Ny statusklassificering och riskbedömning för Fyrisån

Länsstyrelsen i Uppsala län har genomfört nya statusklassificeringar och riskbedömningar för de två berörda vattenförekomsterna, utifrån nya bedömningsgrunder för Näringsämnen, samt uppmätt data 2019-2023. De nya klassificeringarna leder till högre målkoncentrationer för fosfor.

Betydelse för åtgärdsbehov och miljökvalitetsnorm

För den ena av de två vattenförekomsterna finns inte längre ett åtgärdsbehov enligt den nya riskbedömningen. Det finns därmed inte längre skäl för tidsfrist till 2033. Normen för kvalitetsfaktorerna Näringsämnen och Kiselalger behöver därför ändras till God status 2027 i enlighet med vattenmyndigheternas riktlinjer.

Samråd gällande ändring av miljökvalitetsnorm

En normändring behöver beslutas av vattendelegationen i Norra Östersjöns vattendistrikt och föregås av ett samråd. Vattendelegationen i Norra Östersjöns vattendistrikt har därför beslutat om samråd med start 24 juni fram till 16 augusti 2024.

Kontakt